Lägerdax!!

Så var det åter dags för Umeå Budoklubb att anordna ett helgläger för de mongraderade ju jutsu-utövarna. Den 17-18 mars hade ett trettiotal entusiastiska jutsukas samlats till inhälsningen på fredagskvällen kl. 19:00.

Ida hälsade välkommen och gick igenom lite regler och hållpunkter för helgens aktiviteter för att sedan hålla lägrets första pass. Passet innehöll förutom en hel massa ju-jutsu en del gruppövningar och namnlekar för att stärka gemenskapen. Läger är förutom att träna och utveckla sina tekniker en arena för att umgås och ha roligt och kanske knyta nya kontakter. Efter passet var det dags för dusch och att hitta sovplatser inför kvällen innan det var dags för kvällsfika. Under fikat så röstades det fram vilken film som skulle avrunda kvällen, vann gjorde den animerade Home. Till filmen bjöds på uppskattade popcorn, saft och kakor.

Första lägerdagen började närma sig sitt slut, i ljuset av läslampor och en och annan telefon, somnar tre trötta lägerledare till det dämpade surret av barn som glatt och ivrigt diskuterar dagen och vad som komma skall.

Efter en relativt händelselös men kort natt börjar barnen vakna, långt innan alarmklockan ringer, och innan frukosten klockan 8:00 så är alla sovsäckar och packningar bortstädade. Fler instruktörer börjar sluta upp för att hålla i lördagens något kryptiskt döpta pass. Barnen delas in i två grupper då lägret har två pass på mattan samtidigt, de får även försöka gissa vad passen kommer att innehålla, inte så lätt alltid.

Simon håller i ett pass döpt till ”Slut på luft” som visar sig handla om strypningar av alla de slag. Mattias ”Vad händer sen” visar på vad som kan hända om man märker att en teknik inte fungerar eller om motståndaren (uke) håller emot, så kallad renraku waza. På Emmys pass ”Jordnära” tränar vi på tekniker nere på marken, liggande ju jutsu, som kan utvecklas till mattbrottning ne waza. Lukas pass är döpt till ”SM-guld” och handlar om tävlingsträning. Erik frågar ”Kan du flyga?” Och instruerar oss i kast nage waza och fall ukemi waza. En del lärde sig flyga riktigt bra.

Under dagen har vi hunnit med att äta lunch, köttbullar med pasta, och varit ute och luftat oss i broparken.

Lägret avslutades med Idas pass ”Svettigt” som höll vad det lovade och vi gjorde slut på den lilla energi som fanns kvar. Ett trött men nöjt gäng ställer upp för en sista avhälsning inför sina instruktörer, ett roligt, händelserikt och svettigt läger har kommit till sitt slut.

Ett stort tack vill vi rikta till alla inblandade, hjälpinstruktörer, funktionärer, vuxna och föräldrar som gjorde lägret möjligt, men mest av allt TACK till Er, alla inspirerande barn som vetgirigt och engagerat gett allt denna helg – på återseende

Mattias E Rönnlund UBK